pátek 29. března 2013

Převrácený koláč – Tarte Tatin

Převrácený koláč – Tarte Tatin


Suroviny:

8 až 10 jablek
150 g másla
150 až 200 g cukru
200 až 250 g de pate brisée (těsto)
skořice

Příprava těsta Pate brisée:

Suroviny:

250 g hladké mouky
125 g másla
1 žloutek
špetka soli
(je-li potřeba, přidejte trochu vody)

Postup:

Nakrájejte máslo na kousíčky a spojte s moukou a solí.
Pořádně prohnětejte.
Utvoříme místo na žloutek a trochu vody.
Postupně vše smícháme.
Prohněteme.
Vytvoříme si s utvořeného těsta kouli a dáme na chvíli odpočinout.

Postup:

Připravte si všechny suroviny.
Do formy dejte máslo a cukr. Dejte na plamen.
Dobře promíchávejte dřevěnou vařeškou.
Utvořte hnědý cukr. Pozor, ať to není příliš černé, bylo by to příliš hořké.
Sundejte z ohně.

Jablka oloupejte a zbavte jadérek.
Nakrájejte na osminky.
Jablka naskládejte na schládlý karamel.
Zbudou-li nám jablka, nakrájejte na je ještě na menší kousky a přidejte skořici.
V tomto okamžiku, přikryjeme jablka alobalem a mecháme péct 5-10 minut na otevřeném ohni, dokud nebudou jablka z části upečená a nasáklá karamelem.

Posypte si moukou vál. Vyválejte těsto Pate brisée do výše 3-4 mm ve tvaru formy.
Pokryjte jablka těstem.
Zastrčte těsto k okrajům formy.
Nechte péct v troubě 30-40 minut na 180-200°C, dokud nebude těsto téměř upečené.
Jakmile je těsto téměř dopečené a karamel stoupá po okrajích, vyjměte z trouby.
!!! Po dopečení překryjte větší formou a vyklopte, dokud je koláč ještě teplý. JINAK BUDE POZDĚ, NEPŮJDE OD FORMY DOLŮ!!!
Pozor na spáleniny! Horký karamel je nebezpečný!

Nepřidavejte žádnou šlěhačku, jinak to nebude Tarte Tatin.





Žádné komentáře:

Okomentovat