Převrácený koláč – Tarte Tatin
Suroviny:
8 až 10 jablek150 g másla
150 až 200 g cukru
200 až 250 g de pate brisée (těsto)
skořice
Příprava těsta Pate brisée:
Suroviny:
250 g hladké mouky125 g másla
1 žloutek
špetka soli
(je-li potřeba, přidejte trochu vody)
Postup:
Nakrájejte máslo na kousíčky a spojte s moukou a solí.Pořádně prohnětejte.
Utvoříme místo na žloutek a trochu vody.
Postupně vše smícháme.
Prohněteme.
Vytvoříme si s utvořeného těsta kouli a dáme na chvíli odpočinout.
Postup:
Připravte si všechny suroviny.Do formy dejte máslo a cukr. Dejte na plamen.
Dobře promíchávejte dřevěnou vařeškou.
Utvořte hnědý cukr. Pozor, ať to není příliš černé, bylo by to příliš hořké.
Sundejte z ohně.
Jablka oloupejte a zbavte jadérek.
Nakrájejte na osminky.
Jablka naskládejte na schládlý karamel.
Zbudou-li nám jablka, nakrájejte na je ještě na menší kousky a přidejte skořici.
V tomto okamžiku, přikryjeme jablka alobalem a mecháme péct 5-10 minut na otevřeném ohni, dokud nebudou jablka z části upečená a nasáklá karamelem.
Posypte si moukou vál. Vyválejte těsto Pate brisée do výše 3-4 mm ve tvaru formy.
Pokryjte jablka těstem.
Zastrčte těsto k okrajům formy.
Nechte péct v troubě 30-40 minut na 180-200°C, dokud nebude těsto téměř upečené.
Jakmile je těsto téměř dopečené a karamel stoupá po okrajích, vyjměte z trouby.
!!! Po dopečení překryjte větší formou a vyklopte, dokud je koláč ještě teplý. JINAK BUDE POZDĚ, NEPŮJDE OD FORMY DOLŮ!!!
Pozor na spáleniny! Horký karamel je nebezpečný!
Nepřidavejte žádnou šlěhačku, jinak to nebude Tarte Tatin.
Žádné komentáře:
Okomentovat